socha sv. Prokopa

Socha sv. Prokopa stojí na S straně návsi, v malém parčíku před Z průčelím kostela sv. Václava, orientovaná čelem k Z. - materiálem je kámen - jemnozrnný pískovec - výška skulptury je cca 1,5 m - výška celého díla je cca 4,5 m - na čelní straně dříku podstavce býval rytý latinský nápis s chronogramem a datováním 1730 - na zadní straně dříku býval rytý český adorační nápis ke sv. Prokopovi Torzální stav celého díla do značné míry potlačuje jak jeho původní architektonické členění podstavce tak sochařského názoru. Čtyřboký pilířový podstavec osazený na prostém kamenném soklu má klasické členění na patku, dřík a římsovou hlavici, která nese podstavec pro samotnou skulpturu. Na čelní straně podstavce býval osazen alianční erb s knížecí korunkou (zachován železný čep). Samotná socha sv. Prokopa zachovaná pouze v hrubých obrysech, naznačuje kdysi čelně situovanou, lukovitě prohnutou postavu, stojící pravou nohou na postavě ležícího ďábla (z kterého zbyl pouze amorfní tvar, ke terému se sklání. Předmětem ochrany je socha sv. Prokopa na vymezeném pozemku.