bývalá jezuitská kolej I.

Východozápadní křídlo č. p. 4994 jezuitské koleje tvoří jižní stranu arkádového nádvoří, jižním delším průčelím se obrací do parkové úpravy při říčce Chomutovce. Jde o protáhlou obdélnou dvoupatrovou stavbu složenou ze dvou částí. Užší část s o něco nižší sedlovou střechou přiléhá k obdélnému nádvoří, na východě se napojuje na severojižní křídlo č. p. 4996. Širší část s vyšší sedlovou střechou, od západu s valbou, je připojena za presbytář kostela sv. Ignáce. Budova je zděná, omítaná. Aktivní prvky jižní fasády jsou sytě okrové, pasivní světlejší, podobně u severní fasády jsou aktivní prvky fialovorůžové a pasivní bílé. Krytinou je červená keramická ražená taška. Členění východní části objektu je odlišné od členění části západní zejména užitím horizontálních mezipatrových říms a svislých lizén. Mezipatrové římsy jsou užity ještě na západní krátké fasádě. Naopak západní část fasády je prostá, bez tektonického zvýraznění. Objekt sceluje průběžná profilovaná římsa korunní. Nejvýraznějším prvkem západní části objektu jsou rozměrná převýšená termální okna v přízemí, zděnými pilířky na tři díly a dále dřevěnými profily dělená. Běžná okna mají prosté šambrány lemované páskem. V patře jsou převážně čtyřkřídlá osmitabulková, ve druhém patře dvoukřídlá šestitabulková.