bývalá jezuitská kolej II.

Severojižní křídlo č. p. 4995 jezuitské koleje tvoří východní stranu arkádového nádvoří a dále pokračuje až k říčce Chomutovce, kde je zakončeno věží. Východním průčelím se obrací ke dvornímu traktu domu č. p. 83 a k parkovišti za dvorními trakty městských řadových domů Ruské ulice. Jde o protáhlou obdélnou dvoupatrovou stavbu složenou ze tří částí. Hlavní část je na západní straně dvoupatrová, na východní má patra tři. Sedlová střecha je nasazena nesymetricky, svou delší rovinou splývá k západnímu nižšímu průčelí, kde je otevřena šesti valbovými světlíky. Tato spodní třetina západní střešní roviny je plynule přetažena přes úzkou arkádovou severní část křídla se schodištěm do špýcharu a rovněž přes jižní část křídla tvořenou spojovacím krčkem a věží nad říčkou Chomutovkou. Budova je zděná, omítaná. Aktivní prvky fasády do nádvoří jsou fialovorůžové a pasivní bílé. Jižní část západní fasády je okrová. Fasáda východní kombinuje sytěji okrové aktivní a pasivní světlejší prvky. Krytinou je červená keramická ražená taška. Nejbohatší členění vykazuje severní část západní fasády opatřená arkádou i ve druhém patře. Arkáda je v přízemí bosovaná, otevřená. Naopak v patrech je slepá, prolomená ve zdi menšími, v patře půlobloukem a ve druhém rovně zakončenými okny. Průběžný parapetní pás je tvořen slepou balustrádou.