kostel sv. Václava

Farní kostel je jednolodní orientovaná stavba s příčnou lodí, dvěma věžemi v průčelí a čtyřbokými věžemi v závěru kněžiště. Boční fasáda hlavní a příční lodi členěna pilastry s římsovou hlavicí. Loď prolomena 2 okenními osami, okna pravoúhlá s profilovanou šambránou s ušima. Příčná loď prolomena jednou okenní osou, okno pravoúhlé kříženo jednou oválnou okenní osou nad pravoúhlým vchodem s kamenným ostěním, nad oknem segmentově zalomená návojová římsa. Nároží příčné lodi konkávně tvarované. Kněžiště s pravoúhlým závěrem, s dvěma bočními věžemi obdobně členěnými pilastry, prolomeny po jednom pravoúhlém vchodu s kamenným ostěním s ušima, nad dveřmi 1 okenní osa, okno oválného tvaru. Nad oknem zalomená segmentově vypjatá návojová římsa. Podstřešní profilovaná římsa člení průběžně i zvonicové patro věže, které je členěno nárožními pilastry. Stěny prolomeny po 1 oválné okenní ose, kolem oken šambrána. Podstřešní profilovaná římsa nese střechu valbovou. Věž zastřešena čtyřbokou helmou se čtyřbokou lucernou, završenou jehlanem s dvouramenným křížem. Nad křížením hlavní lodi se příční čtyřboká na koso postavená zvonička, členěna na nárožích pilastry, prolomená oválnými okenními osami, zastřešena nízkým čtyřbokým stanem, přecházející v knížecí korunu, završenou křížem. Hlavní průčelí konvexně tvarované, členěno pilastry s římsovou hlavicí, na osu prolomen pravoůhlý vchod vsazený do segmentového záklenku. Vchod přístupný třemi stupni, kolem vchodu šambrána s ušima. Nad vchodem jedna oválná okenní osa, okno oválného tvaru se šambránou a zalomenou segmentově tvarovanou návojovou římsou. Průčelí završeno mírně segmentově tvarovaným štítem členěným lisenami, prolomený oválnou okenní osou, ve vrcholu štítu kříž.