mincmistrovský dům

Mincmistrovský dům je situovaný na západním konci areálu. Původní středověkou stavbu připomíná pouze v náznaku - samostatným štítem a vstupem, který se nejvíce blíží původní podobě. Historický objekt býval dvojnásobné délky (levá část zcela zanikla). Hlavní průčelí je řešeno v goticko-renesanční podobě. V přízemí je gotizující lomený profilovaný portál se sedlovou římsou dosedající na konzoly zdobené listovým reliéfním dekorem. Vrchol zdobí kartuše s erbem věže. V patře je dvojice sdružených oken s renesanční nadokenní římsou, ovšem s ostěními, ve kterých se uplatňují gotizující přetínavé pruty. Stupňovitý štít je gotizující, s vrcholovým motivem renesančního půlobloučku. Jižní průčelí s kordonovou a profilovanou korunní římsou je o šesti osách s plastickým orámováním. Křídlo mincmistrovského domu je kryté složitěji utvářenou střechou (sedlovou střechou při hlavním průčelí kolmo přiléhající k zvalbené střeše).