zámek Kačina

Rozlehlá zděná omítnutá stavba na půdorysu připomínající tvar luku (o délce 227 m), situovaná na východní straně areálu (podélným průčelím v ose sever-jih ke komunikaci). Na centrální patrovou zámeckou budovu navazují na obě strany dvě nízká boční křídla se sloupovými kolonádami (s bývalými hostinskými pokoji a byty pro služebnictvo). Tato čtvrtkruhová křídla symetricky zakončují postranní pavilony - na severní straně nedostavěná kaple a zámecké divadlo (dokončené až v polovině 19. století) a na jižní straně knihovna. Patrové pavilony mají portiky s dórskými sloupy. Fasády zdobí jemný štukový dekor. V trojúhelném štítu předstupující střední části se sloupovým portikem vyniká reliéfní figurální výzdoba ztvárňující alegorii zemědělství a lovu. Valbové i sedlové střechy stavby kryje měděná krytina. Nejvýstavnější místností zámku je kruhový sál v přízemí hlavní budovy, který současně tvoří předsíň velkého tanečního sálu. V interiéru jižního pavilonu zase vyniká velký knihovní sál se sloupovým ochozem. Součástí památkové ochrany budovy zámku je rovněž vchod do konírny, situovaný severozápadně při zámecké budově.