zámek Konopiště

Dnešní zámek, obsahující budovy původního hradu, má dvě svažitá nároží obklopená ze všech stran zámeckými křídly a oddělená středním křídlem. Zámecká křídla jsou především dvoupatrová, severovýchodní a střední třípatrová, severozápadní jednopatrové. Po obvodu je sedm okrouhlých věží, z nichž některé jsou v horní části sníženy a přestavěny polygonálně. Hmotě zámku dominuje velká válcová východní věž s vysazeným nejvyšším patrem na krakorcích. Okna jsou pravoúhlá různého typu. Střechy kryjí prejzy, doplněné stupňovitými štíty. Střechy věží jsou kuželové a jehlancové. Uprostřed jižního křídla je přistavěna prosklená lodžie s terasou. Při jihozápadním nároží se nachází schodiště s kovaným zábradlím, s vázami na toskánských sloupcích na dolním konci. Interiéry mají bohatou uměleckou výzdobu. Z nich nejvýznamnější jsou jídelna s nástropní freskou od J. Luxe či prostory s diamantovými klenbami v severním křídle.