hrad Nebákov, zřícenina

Zaniklý hrad na ostrožně nad soutokem říčky Žehrovky a potoka tekoucího od Rovně. Lokalita se nachází na pískovcovém ostrohu, který je ukončením výšiny Na závrší (335 m n. m.) v okolí vrstevnice 310 m. Vlastní ostroh, obtékaný na S a SV straně říčkou Žehrovkou a na straně J a JZ bezejmenným přítokem tekoucím od Rovně, převyšuje okolní údolí o cca 30 m. Celková rozloha skalního útvaru, přeťatého na JV konci příkopem, je cca 0, 04 ha. Hrádek Nebákov, situovaný po celé délce úzké ostrožny je v podstatě trojdílný. Za šíjovým příkopem se nacházela okrouhlá, patrně hlavní část, přírodní skalní útvar byl zarovnán a na bocích otesán. Poté vznikla obvodová zeď, která vymezila vnitřní prostor, následně vyplněný navážkou. Na ní byla založena rozměrná, asi hrázděná stavba, patrně ve tvaru obytné věže s přístavkem. Zbytek plochy zůstal volný a spojení s dalšími částmi dispozice umožňovalo zasekané schodiště do skály. Zadní část oddělenou náznakem příkopu tvoří skalní kulovitý terénní útvar, na kterém stávala dřevěná stavba. Nebákov představuje poněkud neobvyklé, stavebně spíše náročné řešení šlechtického hradu lokálního významu na pískovci. Jeho nevelké jádro, díky terénní konfiguraci situované v čele dispozice hned za šíjovým příkopem, náleží do kontextu donjonových dispozic.