měšťanský dům

Patrový městský dům obdélného půdorysu se základní třídílnou dvoutraktovou dispozicí, k níž je přistavěn další trakt se stájemi. Dům zděný z kamene a cihel se sedlovou střechou pokrytou pozinkovým plechem, stáje jsou zastřešeny pultově. Dům je předsazen před okolní zástavbu. Krov nad přední částí domu jednoduché hambalkové soustavy, nad zadní částí vaznicový, nad stájemi soustava krokví s jednoduchými trámkovými příhradovými vazníky. V přízemí se ve středu dispozice předního traktu nachází plochostropá síň předělená příčkou, levá průčelní místnost je rovněž plochostropá a předělená příčkou. Pravá průčelní místnost je zaklenuta stlačenou valenou klenbou s trojbokými výsečemi. Na síň navazuje chodba s trámovým záklopovým stropem, ve střední části domu je umístěno schodiště do patra i do sklepa. Zadní dvě místnosti za schodištěm jsou zaklenuty valeně s trojbokými a pětibokými výsečemi, vpravo navazuje další prostora zaklenutá plackami do pasů. Hospodářská přístavba (stáj) má v přízemí trámový záklopový strop. Podlahy v přízemí jsou vybourány. Dům je částečně podsklepen. Sklep pod čelně levou částí domu sestává ze dvou místností zaklenutých kamennou valenou klenbou souběžně s hlavním průčelím, u vstupů ve sklepě kamenná ostění, v zadní místnosti studna. Schodiště do sklepa kamenné zalomené, do patra dřevěné. V patře ve středu dispozice plochostropá chodba, k níž přiléhají další, rovněž plochostropé, místnosti. Podlaha v chodbě s cementovou dlažbou, podlahy v obytných místnostech prkenné. V exteriéru se v přízemí do náměstí otevírají tři plné oblouky loubí nesené hranolvými pilíři z červeného pískovce s patkami s profilem nosné simy a přesazenými hlavicemi s výraznou profilací (odspod sima, deska, obloun, sima, deska). Na stěnách pilířů tesané pasparty s konkávně vykousnutými rohy a plochami dlouhých linek. Oblouky mají profilované archivolty v maltě. Podloubí je zaklenuto valeně s trojbokými výsečemi. Ve střední ose hlavní vstupo do domu s ostěním z červeného pískovce dole s patkami, nahoře s ušima, při okrajích s pásky, ve vrcholu segmentového nadpraží klenák s vročením1695. Součást portálu tvoří nástavec s nadsvětlíkem a profilovanou římsou. Vstupní dveře kazetové. V pravé krajní ose vstup s ostěním ze žlutého pískovce s tesanými paspartami a stopami po osazení mříží, ve vrcholu půlkruhového nadpraží klenák s motivem kotvy a kříže. Vstup je částečně zazděný, upravený jako okno. Okno je dvojité třítabulkové třídílné. Tři okna jsou i v levé části podloubí. Tato mají ostění z červeného pískovce s u šima a páskem při vnějším okraji, pískovcové jsou i parapety. Všechna tři jsou čtyřdílná čtyřtabulková, dvojitá, osazená při vnějším líci. V lunetách nad okny i nad vstupem nástěnné malby barokních rozvilin. Hlavní štítové průčelí je pětiosé. V patře v každé ose čtyřdílné čtyřtabulkové dvojité okno se šambránou z červeného pískovce, při vnějším okraji zdobené páskem, nahoře s ušima. Suprafenestra oken v krajních osách se štukovou výzdobou s motivem klenáku a volutových ramen. Okno ve střední ose se subtilním prohnutým frontonem, lemované štukovým páskem. Na patro dosedá rovněž pětiosý štítový nástavec, v každé ose se sdruženými okny. Okna v krajních osách úzká obdélná se segmentovým nadpražím, jednoduchá, kamenné deskové parapety, v krajních osách slepá. Všechna mají profilované šambrány v maltě. Ve střední ose dvoukřídtlá dvoutabulová okna s pískovcovým deskovým parapetem. Tato okna mají šambrány v maltě při vnějším okraji s páskem a subtilní sdružený segmentový fronton. Patro odděluje od přízemí hladká pásová římsa v maltě, stejná římsa odděluje i štítový nástavec od patra. Vertikálně je hlavní průčelí členěno čtyřmi hladkými lizénami, v přízemí s kvádrovou úpravou. Štítový nástavec završuje profilovaná korunní římsa. Při krajích je rovná, nad střední částí domu zvýšený trojúhelný štít s kruhovým větracím okénkem. Nástavec zakončují pilířky s kamennými barokními vázami. Obě boční průčelí jsou hrubě omítnuta s hladkým horizontálním pásem a nepravidelně rozmístěnými čtyřdílnými čtyřtabulkovými okny s hladkými šambránami. V přízemí zazděné vstupy. Obě boční průčelí završuje desková korunní římsa. Zadní průčelí stájí i štít domu rovněž hrubě omítnuto. Ve stájích obdélná stájová okna s hladkými šambránami, v přízemí zazděný vstup a vjezd.