socha sv. Anny na podstavě

Socha sv. Anny situována na okraji osady Černá Voda při polní cestě směrem ke státní hranici. Na obdélné pískovcové základně s konvexním stupněm zakončeným oblou římsou, postaven sokl s odstupněným zakončením a mírně konvexní středovou částí v čelním pohledu. Kvádrový podstavec s výraznými volutovými křídly ve spodní části, v čelním pohledu zdoben kasulovou liniovou paspartou, uvnitř s oválnou kartuší s rokaji po obvodu, se šestiřádkovým textem. Na bočních stranách podstavce negativní rámec s reliéfními střapci v osové linii. Podstavec ukončen vzdutou profilovanou římsou s křidélky a mušlí ve střední části. Na čtvercovém plintu ukončeném oblounovou římsou je socha sv. Anny v mírně podživotní velikosti stojící na oblacích. Světice zobrazena jako důstojná starší žena v dlouhém přepásaném šatu, v kontrapostu s nakročenou pravou nohou, s vlasy zakrytými závojem. Pravou rukou drží otevřenou knihu na dříku sloupu s hlavou andílka., levou ruku mírně ohnutou před tělem, s otevřenou dlaní k výzvě. Před levou nohou v popředí segmentový dvoudílný sloupek. Zlacená liniová kruhová svatozář. Text na čelní straně podstavce: "ET NON/ ERAT ILLIS FILIUS/ EO QVOD ARBA/ PROCESSIT EUM(?)/ IN DIEBVS SUIS/ LUCAH CARY".