venkovský dům

Přízemní roubené stavení na nízké podezdívce z mohutných pískovcových kvádrů, na západě se zápražím z pískovcových desek. Severní stěna opatřena v přízemí novodobým třídílným dovnitř otvíraným oknem, lomenice dělena na dva pásy, spodní bedněn vprostřed svisle (osazena dvojice drobných čtyřtabulkových ven otvíraných okének a jednoduché dveře s kovanými závěsy), po stranách diagonálně, kolmo ke střeše. Svrchní (s dvojicí drobných čtyřlistých okének), předstupující pás bedněn do dvou kladů. Ozdobně řezané lišty oddělují lomenici od stěny, svrchní pás od spodního, klasy od sebe a tvoří též švy obou klasů. Pod kabřincem záklopové prkno, dnes už téměř nečitelné. Východní stěna opatřena severně jednou okenní osou s profilovanou svrchní zárubní, okno dělené horizontálně na dvě tabulky. Čtveřice jednoduchých podstávek, druhá od jihu vyrůstá z omítaného zděného topeništního jádra, v něm proraženo obdélné okénko našíř. Západní strana severně s čtveřicí podstávek, mezi nimi jedno okno, dvoukřídlé, zdvojené, vnější otvíráno ven, děleno křížem. Jižněji vstup do objektu původními (vč. kliky) dveřmi s třítabulkovým světlíkem a profilovanými zárubněmi. Jižněji jednoduché dvoukřídlé dovnitř otvírané okno. Jižní stěna omítaná s jedním novodobým oknem, lomenice bedněna svisle s lištami, do ní proražena dvojice obdélných okének. Střecha sedlová s polovalbou kabřince, krytinou eternit. Interiér: