venkovský dům

Zděné stavení obdélného půdorysu, částečně podsklepené, přízemní s vysokou sedlovou střechou, krytou vlnitým eternitem. Na bocích střecha s přesahy. Klempířské prvky z pozinku. Stavení je štítovou stranou orientováno k cestě. Jižní průčelí je šestiosé (vstup ve třetí ose zprava). Dveře zapuštěné v hluboké nice se segmentovým záklenkem. Po stranách niky s kamennými sedátky se žlábkováním. Kamenný portálek má profilované pseudotoskánské hlavice a v segmentu klenák s monogramem C. H. a vročením 1852. Dveře jsou novodobé laťkové. Mezi okny na stranu do dvora jsou lizénové rámy, okna jsou v líci a na výšku (dvoukřídlá jednotabulková). Nahoře oken kamenný překlad, dole profilovaný kamenný parapet. Šestá osa zprava je pravoúhlý kamenný portálek s klenákem a zašlé původní dveře s kazetovými výplněmi. Štít na stranu východní má v přízemí tři osy oken a na nároží dvojici sdružených pilastrů. Profilovaná klasicistní římsa je krytá taškami. Nad štítovou římsou jsou čtyři kanelované pilastry s pseudojónskými hlavicemi tesanými z kamene. Nad nimi kladí. Trojice oken na výšku se stlačeným segmentem nahoře jsou zapuštěná a nahoře nad klenákem segmentu mají kopretinu. Mají kamenný parapet s profilací. Nad kladím pilastrů jsou dvě menší okna na výšku a mezi nimi kamenný reliéf Boží trojice, rámovaná profilem oblounu, nahoře se segmentem a kopretinou. Pod reliéfem vročení 1886. Zcela nahoře ve štítu nad páskovou lizénou je segmentové okénko s profilovaným parapetem a paprsky v okně. Barva fasády dvoubarevná: dekor bílý, plocha žlutavá. Východní průčelí: šestiosé, čtvrtá osa pravoúhlý kamenný portálek s jednoduchými dřevěnými dveřmi. Plocha zdi členěná lizénami. Štít na stranu severozápadní je v dolní části zděný z kamene, horní z cihel. Ve středu štítu jsou pravoúhlé dveře s kamenným ostěním. Vedou na sením a jsou svisle šavlované. Po stranách jsou dvě úzká okénka na šířku s kamenným ostěním. Nahoře je ve štítě segmentové okénko s paprsky v kamenném ostění s klenákem.