venkovský dům

Stavba volně v zástavbě, obdélného půdorysu, ze smíšeného zdiva, s kamennou podezdívkou. Má dvoupodlažní podkroví a sedlovou střechu krytou eternitovými šablonami, ve střeše malá střešní okna. Omítka žlutohnědá, architektonické prvky bílé. Průčelní průčelí (východ) je tříosé (v přízemí i ve štítu). Nároží zdobené dvojicemi lesén, pod korunní římsou lesena vodorovná. Okna zapuštěná, dvoukřídlá, na výšku v šambránách a s kamennými parapety. Trojice oken mezi čtveřicí pilastrů, ty jsou žlábkovány s pseudojónskými hlavicemi a patkami s květem kopretiny. Nad okny nepravé arkády se segmenty a v jejich oblouku ze štuku kopretiny. Pod segmenty profilované kamenné hlavice. Severní strana šestiosá, okna na výšku v šambránách s kamenným parapetem a s profilem stejným jako v průčelí štítu. Západní štít dřevěný, svisle šalovaný a pod ním zbytek původní zděné stavby s pultovou oplechovanou stříškou. Jižní strana: hlavní vstup z kamenné terasy, jinak je devítiosá, v mírně předsazeném rizalitu zapuštěný vstup do niky se stlačeným segmentem nahoře, kamenná sedátka po stranách vstupu. Kamenný portálek se žlábkovanými pilastry má hladkou patku a nahoře pseudojónské hlavice pod stlačeným segmentem, nahoře klenák s vročením 1866. Po stranách vstupu jsou niky s kamennými sedátky. Klika mosazná s dekorativním kováním, z konce 19. století, dveře dvoukřídlé, kazetové výplně a profilované klapačky. Okna s kamennými parapety a překlady. Střecha na jižní a severní straně přesahuje prodlouženým trámovím. Stavba celá je ze smíšeného materiálu (kámen, cihla). Před vstupem do domu je původní kamenná kruhová studna s hladinou vody v hloubce asi 13 metrů.