kostel sv. Petra a Pavla

Na okraji osady u staré trasy silnice Jičín - Nová Paka mezi obcemi Stav a Pustá Proseč. Jednolodní orientovaná stavba s pětibokým presbytářem a pravoúhlou předsíní na západě. Hřbitov kolem kostela je obehnán kamennou ohradní zdí. Stěny kostela pokrývá hladká omítka (oprava 1987-1987), z jižní strany odhalen zazděný původní portál s hruškovým a prutovým profilem, oddělenými mohutným vyžlabením. Hlavní římsa s masivním vyžlabením na oblém odsazeném prutu, ukončená tenkou deskou. V jižní, jihovýchodní a východní stěně presbytáře vysoko umístěná lomená okna s kružbami, osazená v líci, ve východní části bočních stěn velká lomená okna s kružbami. Ve vrcholu východního okna presbytáře vitráž s erbem - štít polcený červený a černý. Střecha kostela sedlová, krytina eternitové šablony, nad hlavní lodí čtvercový sanktusník, obedněný eternitem, se strmou stanovou střechou.