chata zv. Hrstkova

Přízemní, ve svahu samostatně stojící objekt byl vystavěn v roce 1925 v areálu štramberského hradu. Stavba obdélného půdorysu byla zbudována v prostoru někdejšího dolního paláce. Turistická chata nesla původně přídomek „Rašínova“, dnes je známa jako chata Dr. Hrstky. Na vysokou kamennou podezdívku navazuje roubená konstrukce přízemí, sestávající z ostře hraněných trámů spojených v nárožích dvojitým přeplátováním. Chata je završena polovalbovou střechou s podlomením krytou dřevěným šindelem. Nad střešní rovinou se uplatňují dva komíny z kamenného zdiva. K hlavní hmotě stavby z východu přiléhá zděná přístavba o 2 x 10 okenních osách, zbudovaná na vysoké kamenné podezdívce a ukončená pultovou střechou krytou dřevěným šindelem. Omítaná část přístavby je pojednána v bílé barvě. V čelním štítovém severovýchodním průčelí je umístěn vstup do objektu a dva okenní otvory s dřevěnými výplněmi členěnými na 2 x 6 tabulek. Okna jsou lemována dřevěnými šambránami a ze strany exteriéru opatřena zeleným nátěrem, z interiéru pak nátěrem bílým (shodné pojetí se objevuje u všech okenních výplní na stavbě). V hlavním vstupu jsou osazeny dvoukřídlé dřevěné dveře pojednané v hnědé barvě. Severovýchodní štít je bedněný, spáry mezi deskami jsou kryty lištami. Štít je horizontálně členěn dřevěnými římsami, po obvodu profilovanou lištou a v ploše pak různě profilovanými a různě širokými ozdobnými lištami. V soklové části severozápadního okapového průčelí se nacházejí dva okenní otvory ukončené záklenkem, v níž jsou osazeny dřevěné výplně členěné do kříže a příčlemi na menší tabulky. Otvory jsou lemovány šambránami se zjednodušenou podokenní římsou. Ve spodní části kamenného soklu je situován provozní vstup. Roubená severozápadní stěna je tříosá, stejně jako jihozápadní štítové průčelí. Ve spodní soklové části jihozápadní fasády jsou umístěna sklepní okénka (dvě menší a jedno větší) lemována jednoduchými šambránami. Jihozápadní bedněný štít svým celkovým ztvárněním navazuje na štít severovýchodní. Po stranách ve spodní části štítu jsou vyřezány dva větrací otvory ve tvaru kvadrilobu. Krátký úsek jihovýchodního průčelí je pouze jednoosý. Původní jednotně architektonicky řešený interiér turistické chaty byl zcela nevhodně upravován převážně v 70. letech 20. století. Z této doby pochází rovněž zmiňovaná přístavba. Hlavní veřejné místnosti Hrstkovy chaty jsou završeny trámovými stropy. Objekt se nachází v dobrém stavebnětechnickém stavu.