mariánský sloup

Sloup se sochou P. Marie Svatohorské, umístěný v ose Pražského portálu, akcentuje střed novodobě upraveného prostranství před hlavním vchodem. Kompozice, orientovaná čelem k západu k duchovnímu středu areálu, je zhotovena z pískovce. Celková výška cca 6 m, vrcholová socha zlacená, vysoká asi 1 m. Základnu díla tvoří široká podnož čtvercového půdorysu o pěti stupních, na níž spočívá nízký pilířový hranolový podstavec s římsovou hlavicí, rozšířený po stranách mohutnými kanelovanými volutami. Na čelní západní straně dříku podstavce je vytesána boltcová kartuše s dvěma oválnými dnes prázdnými zřejmě aliančními štíty (původně patrně se znaky donátorů) pod společnou korunou nesenou maskaronem, pod ní dole položena další kartuše s majuskulním nápisem a datací: SVB TVVM PRAE / SIDIVM CONFVGI / 16 MVS 61. Na východní straně dříku je mírně zahloubené vykrajované zrcadlo s reliéfním jezuitským znakem. Z podstavce stoupá štíhlý sloup na talířové patce s oblým hladkým dříkem s entazí, završený korintskou hlavicí. Dolní čtvrtinu dříku pokrývají čtyři velké symetricky stylizované akantové listy. Na vrcholu sloupu je osazena kopie sochy svatohorské P. Marie s Ježíškem, pravděpodobně vůbec první kamenná barokní replika dřevěné gotické předlohy.