sousoší Kalvárie

Sochařská skupina Kalvárie, situovaná na vrcholu vyššího skalnatého pahorku, řídce porostlého listnatými stromy, několik desítek metrů jihovýchodně od jádra areálu, je orientována k severozápadu čelem k poutníkovi přicházejícímu od náměstí před ambitem. Pískovcová kompozice s figurami v mírně nadživotní velikosti je obehnána novým nízkým laťkovým plůtkem, který nahradil dřívější kovovou mřížovou ohrádku. Základnu monumentálního díla tvoří široká dvoustupňová podnož obdélného půdorysu. Uprostřed se tyčí vysoký kříž s korpusem Kristova těla (v. kříže asi 4,5 m, v. Krista 2,3 m) a klečící sv. Maří Magdalénou (v. 1,3 m), po stranách stojí na nízkých balustrově zavíjených podstavcích s prázdnými kartušemi vlevo P. Marie Bolestná, vpravo sv. Jan Evangelista (výška obou asistenčních figur cca 2 m). Ústřední kříž s Kristem a klečící Maří Magdalénou je vytesán z jediného bloku pískovce. Kristovo tělo je podáno v tradiční frontální poloze s vidlicovitě rozepjatými pažemi, hlavou svěšenou doleva k pravému rameni a překříženýma nohama, probitýma jedním hřebem. Řasnatá bederní rouška, uvázaná na uzel na pravém boku, tvoří dlouhé záhyby na obou stranách. Pod Kristovýma nohama je připevněna široká oválná volutově zavíjená kartuše s erbem Hrzánů z Harasova a nápisem s letopočtem 1692 (nebo 1695?). U paty kříže klečí v levém profilu zobrazená sv. Maří Magdaléna, oblečená do spodního provazem přepásaného šatu a volného pláště. Světice objímá břevno kříže a ovíjí ho draperií svého pláště, vedle ní na soklu leží lebka a nádoba s mastí. Postranní sochy P. Marie a sv. Jana jsou vyvinuty v kontrapostu s výrazně prohnutou tělesnou osou, hlavy vzhlížejí šikmo vzhůru ke Kristu. Postavy jsou zahaleny do bohatě promodelovaných řasnatých plášťů, jejichž hluboko probrané záhyby vybíhají do ostrých lineárních hran i měkkých oblých hřebínků. Kristus a obě boční figury jsou korunovány novými kovovými zlacenými paprsčitými nimby, střední socha sv. Magdalény je bez svatozáře.