socha rudoarmějce

V parku u silnice na Břeclav je umístěna socha na konci monumentálního dlážděného prostranství. Podstavec stojící na dvakrát odstupňované čtvercové podnoži, je tvořený hranolovou základnou s oblounovou patkou, hranolovým dříkem a římsovou deskou se zvonovicí. Dřík je na čelní straně zdoben plasticky vystupujícím zrcadlem s ujmutými rohy, jehož horní část pokrývá plastická rudá pěticípá hvězda s girlandou a pod ní je rytý majuskulní nápis: OBČANÉ SVÝM//OSVOBODITELŮM//11. 4. 1945 – 9. 5. 1953 Na římsové desce masivní čtvercový plintus, na němž stojí v klidném, sebevědomém postoji s mírně nakročenou levou nohou voják Rudé armády v typické vojenské uniformě a v plášti s kapucí a vojenskou lodičkou na hrdě vztyčené hlavě, mírně natočené k levému rameni. Pláštěnka vytváří na zádech hluboce vrapenou draperii. V pravé ruce spuštěné podél těla drží samopal. Levou rukou přidržuje na hrudi dalekohled.