Zemský dům III

Monumentální budova situovaná v jihovýchodním nároží bloku domů mezi ulicemi Kounicovou, Slovákovou, Veveří a Žerotínovým náměstím, v blízkosti „okružní třídy“. Jižní šestipodlažní část (na pozemku p. č. 340 v k. ú. Veveří) byla realizována nejen pro navýšení administrativních prostor navazujícího Zemského domu II (realizován 1905-1907 podle návrhu Ferdinanda Hracha v historizujícím stylu), ale v její východní partii byla situována velká francouzská kavárna s kapacitou téměř 600 míst. Severní sedmipodlažní část se dvěma dvorními křídly (na pozemku p. č. 339 v k. ú. Veveří) měla převážně obytnou funkci, pouze v přízemních prostorech orientovaných do ulice Kounicovy bylo několik provozoven. Střechy jsou ploché.