kostel sv. Václava

Kostel sv. Václava stojí uprostřed obce na bývalém hřbitově. Stavba je orientovaná (oltář směrem k východu), jednolodní a vystavěna z lomového kamene. Kostel se skládá z obdélné lodi, polygonálního kněžiště (presbyterium) s trojbokým závěrem, čtyřboké věže v západním průčelí a obdélné sakristie při severním boku kněžiště. Boční fasáda lodi je hladká s nízkou podezdívkou. Fasáda je prolomena dvěma okenními půlkruhově zaklenutými otvory lunetového tvaru, s šambránou. Na jižní straně je navíc prolomen pravoúhlý portál s kamenným ostěním s lištou a ušima. V nadpraží na třech volutových konzolách neúplný fronton, uprostřed nika zaklenutá konchou, po stranách se nachází nízké pilastry s koulemi. Polygonální kněžiště s průběžnou podezdívkou je prolomeno třemi půlkruhově zaklenutými okenními otvory se šambránou s okrajovou lištou. Na severní stranu přiléhá obdélníková sakristie, jejíž severní fasáda je prolomena jedním půlkruhově zaklenutým oknem s šambránou. Na východní straně je prolomen vstup do sakristie pravoúhlým kamenným sedlovým portálem s nadsvětlíkem s tepanou mříží. Čtyřboká třípatrová věž nacházející se v západním průčelí kostela má hladkou fasádu členěnou kordonovými římsami. K severní straně věže je přistavěno hranolové schodiště s malými pravoúhlými okny. Nároží věže je armováno kamennými kvádry. Věž i kostel jsou přístupny z jižní strany půlkruhově zaklenutým portálem s kamenným ostěním. U vchodu jsou zazděny tři náhrobníky pocházející ze zrušeného hřbitova, které sem byly zazděny při úpravě nádvoří v roce 1949 (jedná se o náhrobníky faráře Daniela Václava Kotschendta z roku 1693, Cecilie Terezie Hochmayerové z roku 1712 a náhrobník ve tvaru svorníku). V nadpraží vstupního portálu se nachází úsek návojové profilované římsy, nad níž je zazděn pamětní kámen s reliéfním křížem a letopočtem 1591 pocházející z doby dokončení renesanční věže. Přízemí věže je prolomeno po jedné okenní ose. Okna jsou malá střílnového tvaru. Zvonicové patro prolomeno po jedné okenní ose. Okna jsou sdružená, hrotitě zaklenutá, kolem oken se nachází šambrána, pod okny návojová parapetní římsa. Nad okny jsou na všechny světové strany umístěny hodinové ciferníky. Korunní profilovaná římsa je nad hodinami segmentově vypjatá a nese oktogonální cibuli s otevřenou lucernou, završenou makovicí s křížkem. Korunní profilovaná římsa linoucí se po obvodu celé lodi a kněžiště nese sedlovou střechu, nad kněžištěm valbovou se sanktusníkem. Sakristie je zastřešena střechou pultovou. Kněžiště je zaklenuto kopulovitou klenbou s jedním polem valené klenby oddělené pasem. Do lodi se kněžiště otevírá vítězným obloukem. Obdélníková loď je zaklenuta dvěma poli valené klenby se styčnými lunetami. Kruchta na dvou pilířích podklenuta třemi poli valené klenby se styčnými lunetami. V podvěží se nachází valená klenba se styčnými lunetami. Sakristie zaklenuta křížovou klenbou se štukovým rozetovým svorníkem.