karner

Pozdně románská hřbitovní kostnicová kaple (karner) se nachází v bezprostřední blízkosti kostela v jihovýchodní části bývalého hřbitova a svými znaky a vlastnostmi představuje z památkového hlediska doklad zcela výjimečné architektury na území celého regionu. Původní zasvěcení není známo, v roce 1662 byla zasvěcena sv. Trojici. Orientovaná centrální stavba je postavena z kamene místního původu. Nejstarší částí je kruhová loď, která je spojena s mladším pětibokým kněžištěm. Hladká fasáda je na západní straně prolomena sedlovým portálkem s kamenným ostěním, na jihozápadní straně je dnes zazděný původní románský vchod, jehož úroveň svědčí o změně okolního terénu. V lodi se nachází čtyři střílnovitá okna, v kněžišti tři okna s nepravidelným ostěním a půlkruhově zaklenutá. Loď je zastřešena kuželovou střechou s trojramenným křížem ve vrcholu, kněžiště nese střechu valbovou. Střešní krytinu tvoří šindel. Loď je plochostropá, kněžiště zaklenuto valenou klenbou, vítězný oblouk hrotitý. Uvnitř lodi obíhá po celém obvodu přibližně ve výšce metru přízemní sokl. Na jižní straně lodi je na úrovni podlahy proražen obdélníkový otvor, na ukládání kosterních pozůstatků z okolního hřbitova. V interiéru se nachází zlomkovitě zachované pozůstatky románské figurální nástěnné malby, která je nejvíce znatelná ve střední části lodi.