zámek Žleby

Zámek je zděná dvoupatrová čtyřkřídlá budova nepravidelného obdélného půdorysu (rozšířeného na severní straně), s arkádovým nádvořím. Fasády zámku jsou omítané, s bosáží v přízemí a s psaníčkovou sgrafitovou výzdobou v patrech. Průčelí člení průběžné římsy a lunetová hlavní římsa, nad kterou vystupují zděné vikýře se stupňovitými trojúhelnými štíty. Stavbě dominují tři nárožní věže (na jihozápadní straně šestipatrová válcová omítnutá Velká věž, na jihovýchodním nároží omítnutá Holubová věž s ochozem s cimbuřím a kamenným balkónem a na severozápadní straně válcová neomítaná Strážní věž ukončená cimbuřím). Uprostřed západní strany předstupuje kaple Zvěstování P. Marie. Kaple s polygonálním závěrem je vystavěna z neomítnutého kvádříkového zdiva. Průčelí člení okenní otvory zakončené hrotitým obloukem s kružbami a opěrné pilíře završené fiálami s kytkou. Ve vrcholu stříšky vyniká polygonální sanktusová vížka s jehlancovou stříškou, makovicí a křížkem. Architekturu budovy zámku doplňuje skulpturální výzdoba od sochaře Josefa Maxe (reliéf zubra v patře nad branou severního průčelí a sochy předků rodu Auersperků na jižním průčelí zámku). Střechy zámecké budovy jsou sedlové a valbové, věže jehlancové (pálená krytina a břidlice).