výklenková kaple sv. Jana Nepomuckého

Výklenková kaple sv. Jana Nepom. se nachází ve středu obce Kestřany, východním směrem od tvrze, na úpatí malého lesíka a u fotbalového hřiště. Kaple tvoří významný architektonický a urbanistický prvek v obci. Kaple je ohraničena nízkou zděnou zídkou s kovovými vrátky. Památková ochrana se vztahuje na kapli bez pozemku. Výklenková zděná hranolová kaple na obdélném půdorysu má v průčelí předsazeny polosloupy na hranolových podstavcích. Podstavec dosedá na rozšířenou několika stupňovitou patku a je zakončen odstupněnou hlavicí. Přední strana podstavce je členěna vpadlým polem, které je barevně zvýrazněno. Mezi podstavci je vložen kamenný stupeň. Mezi podstavci je vložen kamenný stupeň a nad ním je plocha kaple členěna obdélným vpadlým polem, barevně zvýrazněným. Polosloupy dosedají na podstavce a jsou ukončeny oblounovou římsou, která obíhá kapli po jejím celém obvodě. V ploše mezi polosloupy je prolomena polokruhová hluboká nika, která je sklenuta konchou. Nika je prázdná, ale byla v ní umístěna zřejmě dřevěná socha sv. Jana Nepom., která se nedochovala. Nad nikou je štukový klenák, dosahující až k oblounové římse. V předních nárožích jsou předsazeny obdélné polosloupy s iónskou hlavicí, dosahující do výše oblounové římsy. Do zadního nároží je vkomponován rovněž polosloup s oblounovou římsou. Ostatní plochy kaple jsou členěny mělkými plochými nikami se sedlovým ukončením. Niky jsou prázdné. Kaple je ukončena bohatě profilovanou korunní římsou s projmutými hranami a oblounovými části římsy. Římsa je kryta taškami. Nad římsou se v průčelí zvedá segmentově stlačený štítek, jehož plocha je tvořena vpadlinou, která je rámována profilovanou obvodovou odstupněnou římsou. Koruna štítku je kryta taškami. Střecha kaple je kryta rovněž taškami. Kolem kaple je na skoro čtvercovém půdorysu umístěna chránící nízká zídka, která je zděná omítaná a její koruna skloněná ven je kryta dvěma řadami cihel. Do přední části zídky s kovovými vrátky jsou vkomponovány dva stupně vyrovnávající okolní terén.