brána

Zděnou omítnutou kulisovou bránu tvoří dominantní střední vjezd, doplněný po obou stranách brankami pro pěší. Střední část je vysoká, v její ose je situován vjezdový otvor, nahoře zakončený do půlkruhového oblouku. Severozápadní (vnější) strana má poměrně bohaté členění. Otvor vjezdu lemuje kamenné ostění. Jeho stojky mají mírně širší patky, pod profilovanou římsou, vymezující paty oblouku, je na vnější straně ucho. Ve vrcholu oblouku je hlavní klenák, sahající pod profilovanou římsu, oddělující horní část. Klenák je proveden jako voluta, jejíž přední strana je opatřena kanelací. Otvor zabezpečují dvoukřídlá mřížová vrata zdobného provedení. Na stěně po obou stranách vjezdu je široký sdružený pilastr. Má kamennou patku, stojky člení prstencová bosáž. Hlavice je prostá, vyznačená nahoře a dole římsami. Nad profilovanou římsou, zalamující se nad hlavním klenákem, se zvedá rozeklaný fronton s oblými bočními stranami. Mezi ně je vsazen nástavec s projmutými boky, jehož vrchol je v úrovni, odpovídající frontonu nepřerušenému. Je na něm posazen kamenný sokl, směrem vzhůru se zužující, s piniovou šiškou; na bocích frontonu je pak stejný sokl s koulí. Nástavec zdobí tři vystouplá pole, kopírující jeho tvar. Vpravo a vlevo od vjezdové brány je podstatně nižší zeď, nahoře rovná - až na úsek u brány, kde se k ní zvedá. Na straně, navazující na jednu z kaplí ambitu kolem kostela P. Marie Bolestné, má branka jednoduché pravoúhlé kamenné ostění. Na opačné straně je otvor branky rovněž pravoúhlý, avšak šambrána je nad vstupem vyvýšená do segmentového oblouku. Nad vrcholem šambrány (tedy mimo ni a tudíž nelogicky) je na stěně „hlavní klenák“. Obě branky zabezpečuje zdobná mříž. Na jihovýchodní (vnitřní) straně brána členěná není. Korunu jejích zdí kryjí bobrovky.