měšťanský dům U růže

Velký jednopatrový dvoukřídlý dům, zabírající dvě parcely, umístěný v nárožní poloze na SV náměstí. Dům má dekorativní historizující fasádu bohatě členěnou neorenesančními a neobarokními prvky, s dochovanými okenními rámy a monumentálními vstupními dveřmi. Dnešní podoba domu pochází z roku 1881, kdy starší barokní dům prošel radikální přestavbou; bylo přidáno druhé poschodí, křídlo do Husovy ulice, schodiště do patra a objekt získal historizující fasádu. Předsíň za vstupem z Husovy ulice je bohatě členěná ornamentální štukovou výzdobou, mozajkovou dlažbou s motivem osmicípých hvězd, mosaznými madly. Schodiště do patra lemuje litinové zábradlí a překlenuje ho nízká valená klenba s pětibokými výsečemi podpíraná u schodiště sloupem. Vývojově starší části domu je díl přiléhající k náměstí; některé prostory jsou zde zaklenuté plackami (bývalé loubí), jiné valenými klenbami s pětibokými výsečemi. Středověká zástavba se dochovala ve sklepích předního domu. Dvorní fasáda je novodobá s břízolitovou omítkou. Předmětem ochrany je dům a k němu náležející pozemek.