památník obětem válek

Pomník z černé leštěné žuly je umístěný na čtvercové kamenné základně, která je ohraničená řetězem, který je upevněný na čtyřech osmibokých patnících. Čtyřboký podstavec, který nese obelisk, dosedá na dva stupně z neleštěného kamene. Jeho pata je profilovaná jedním výžlabkem, korunní římsa je odstupňovaná přes lehké a lesbické kyma v široký pás zdobený reliéfem dubových snítek. Všechny stěny podstavce jsou doplněné nápisy, na levém a pravém boku jsou uvedená jména obětí 1. světové války. Na čelní straně otočené k silnici je text: „ Zum ehrenden Andenken an / unsere am Feld der Ehre für / Kaiser und Reich gefallenen / Kameraden aus Sonnenberg. / Gewidmet vom / Militär. Veteranen. Verein Sonnenberg / und errichtet am 7. Juni 1897.“ Pod tímto textem je na patě soklu signatura: „K. Wilfert. Eger.“ Na zadní stěně obrácené ke kostelu jsou uvedená další jména vojáků padlých v letech 1849 a 1866. Obelisk vztyčený na horní desce postamentu má tvar komolého čtyřbokého jehlanu, na jehož vrcholu je umístěná koule. Na čelní stěně jsou dva texty, které dělí kruhová prohlubeň patrně pozůstatek po plaketě. Horní nápis je vytvarován do půlkruhu a zní: „Mit Gott / für Kaiser / und Vaterland.“ Spodní text zní: „Zur steten Erinnerung / an die glorreiche Regierung / und zugleich 50 jährigen / Regierungs Jubiläumsfeier / Sr. Majestät unseres erhabenen / und geliebten Kaisers / Franc Josef I.“ Na zadní stěně obelisku je reliéf erbu s křížem v hlavním poli, pod ním je nápis: „Gott segne Dich und sei Dir immer nah, / Erhabenes und hochedles Kaiserhaus ! / In Glück und Leid, in SchicKsals Sturmgebraus / Bleib glanzvoll Du, o hehre Austria!“ V roce 1970 byly nápisy na obelisku překryty novými deskami, které byly později odstraněny, ale zůstaly po nich vyvrtané otvory.