špitál

Dům č. p. 284 se nachází na Špitálském předměstí, jihovýchodně od náměstí, v blízkosti kostela Stětí sv. Jana. Dnes je dům zbořeništěm. Ze stabilního katastru z roku 1843 je patrné, že zaujímal parcely v jihovýchodním rohu areálu , jejichž tvar připomínal písmeno L. Zdivo smíšené – cihelné, kamenné – dosahuje do úrovně prvního patra. Horizontálně bylo jižní a východní průčelí členěno kordonovou římsou. Vertikálně bylo zalamující se jižní průčelí členěno devíti osami (v rytmu: 1-1-1-1-2-3, první osa v přízemí zprava – otvor zakončen segmentovým záklenkem, první okenní osa zleva- otvor ve tvaru čtverce), východní průčelí členěno – osmi osami (v rytmu: 2-1-2-3, v přízemí - druhá osa zleva – obdélný vstup orámovaný jednoduchou šambránou, druhá a třetí (vstup) osa zprava otvor zakončen segmentovým záklenkem). Dle dnešního stavu lze usuzovat, že okna byla obdélná, osazena za líc fasády, orámována jednoduchou šambránou. V prvním patře východního průčelí jsou znatelné podokenní římsy s diamantovým řezem uprostřed (ve štuku vyryté). Ostatní křídla, západní a severní, jsou dílem dostavby z konce 20. století.