měšťanský dům

Jednopatrový dům na severní straně náměstí na úzké středověké parcele; eklektické průčelí člení v patře tři okenní osy. Dům tvoří uliční část a na ní navazující protáhlé dvorní křídlo obklopující úzký obdélný dvorek. Přední část má nízkou sedlovou střechu, zadní mladší část má rovnou střechu. Přízemí domu je klenuté (valené klenby se styčnými výsečemi, respektive segmentová klenba). Patro je plochostropé až na jednu místost, která je zaklenutá valeně se styčnými pětibokými výsečemi. Předmětem ochrany je dům čp. 75 a k němu náležející pozemek. Popis: Jednopatrový dům se nachází na severní straně náměstí na úzké středověké parcele; eklektické průčelí člení v patře tři okenní osy. Celou šířku přízemí zabírá novodobý výkladec s hlavním vstupem umístěným v levé části domu. Plocha vstupního prostoru je vykachlíčkovaná, pocházející pravděpodobně z první poloviny 20. století, hliníkový výkladec vpravo je pozdější a značně degraduje podobu domu. Dominantní části stavby je první patro členěné architektonickými články a zdobené ornamenty. Úzká vysoká okna, osazená ve špaletě, jsou lemována profilovanými šambránami. Okna jsou dvoukřídlá dovnitř otevíratelná dělená na kříž, klapačka je zakončená hlavicí jak pod poutcem, tak i pod překladem. Pod okny prochází průběžná parapetní římsa, pod níž je v každé ose okna umístěna výplň se slepou balustrádou. Nad okny jsou výrazné segmentové frontony s profilovanými štukovými konzolkami a girlandami. Patro ukončuje kordonová římsa. Další část fasády tvoří iluzivně naznačené nízké polopatro - vlys se třemi štukovými rozetami v ose každého okna; polopatro završuje plasticky profilovaná korunní římsa se zubořezem a iluzivními štukovými krokvemi zakončené konzolkou s akantem. Celé průčelí završuje kuželková balustráda rozdělena pilířky do tří skupin. Interiér - V levé části dispozice vede od hlavního vstupu přes celou délku domu chodba, jejíž první část je zaklenuta velmi plochou segmentovou klenbou - tuto část chodby ukončují vnitřní dveře, ze kterých zůstalo zachováno ostění a nadsvětlík vyplněný z části leptaným a z části barevným sklem (nezachovaly se všechny tabulky). Následující část chodby je zaklenuta valenou výrazně stlačenou klenbou s dvěma páry styčných trojúhelníkových výsečí; na konci chodby je situované vřetenovitě se stáčející kamenné schodiště (s novodobým nátěrem) a litinovým zábradlím, které zdobí historizující ornament. Ve zdi u schodiště se nalézají dvě hlubší niky, v prvním patře jsou zachovaná dveře i okna, zřejmě z 19. století. Sklep: Schodiště do sklepa vede ze stejného místa v přízemí jako do patra. Sklep je středověkého původu; prostor situovaný směrem k náměstí je částečně vysekaný do skály, částečně vytvořený z lomového kamene. V jeho ústí se nachází středověký portál. Sklepní část orientovaná směrem k hradbám je novodobější.