hraniční kámen

Žulový trojboký obelisk stojí v blízkosti silnice mezi Strmilovem a Studenou v místě historické hranice Čech a Moravy. Na čelní, k silnici se obracející straně se v dolní části nalézá nápis: „Aufgestellt / unter der / Regierung / des Reichsgrafen / Herrn Leopold / PODSTATZKY / LICHTENSTEIN“. V horní části obelisku je vytesáno: Grenze / von / Böhme. / und / Mähren. Pod nápisem se nalézá erb Podstatského – „Lichtenštejna a letopočet A? 1801. V horní části obelisku obrácení ke Studené je umístněn nápis „Herschaft / Studen“, pod kterým je vytesán řecký kříž vepsaný do kruhu. V dolní části studenské strany je ve vpadlém poli nápis: „ren. / MIM“ Na strmilovské straně je v horní části napsáno „Herschaft Königsek, doplněno shodným křížem jak na studenské straně.