boží muka

Zástupce božích muk s vrcholovou kaplicí hmotově shodnou s dříkem patří mezi stavby, jejichž původ musíme hledat ve vzdálenější minulosti, nejspíše v polovině 18. století. Boží muka v Hospřízi dle literatury vznikla v roce 1762. Pilířek stojí daleko za hranicemi vsi, uprostřed louky, při staré cestě směřující k Blažejovu. Jeho neutěšený stav odhaluje, že prostý hranolový dřík je vyzděný z kamenného zdiva, obdélná korunní římsa je cihlová, stejně tak hranolová vrcholová kaplice je vyzděna z cihel a otevřena na každé straně plochou, půlkruhově ukončenou nikou. Kaplici ukončuje prostá fabionová římsa nesoucí velmi nízkou jehlancovou stříšku, z níž vyrůstá vysoký dvouramenný kříž s ozdobným kováním.