městský dům

Samostatně umístěný přízemní, částečně podsklepený dům s podkrovní mansardovou nástavbou stojí při sev. úpatí chrámového návrší v bezprostřední blízkosti ohradní a tarasní zdi areálu kostela sv. Jakuba. Nevelká stavba obdélného půdorysu, vyzděná zčásti z lomového kamene, převážně však roubená z hraněných trámů, spočívá na soklové kamenocihelné podezdívce, vyrovnávající svažitý terén. Zdivo i roubení je omítnuto staršími vápennými monochromními omítkami v barvě žlutavého světlého okru. Vstupní vých. průčelí je symetricky rozvrženo do pěti pravidelně rozmístěných os s pravoúhlým vchodem uprostřed. Vchod je přístupný z níže položené vozovky zvýšeným kamenocihelným peronem se schůdky po obou stranách. Obdélná dvoukřídlá okna jsou šestitabulková. Vchod, opažený tesařskou zárubní, uzavírají secesní dvoukřídlé dveře rámové konstrukce. Dveře, zasazené nad zvýšeným trámkovým prahem, jsou střídmě řezbářsky zdobeny geometrickými motivy, horní polovinu dveří tvoří skleněné výplně zakryté ornamentální kovovou mřížkou. Výrazně vyložená korunní římsa je zcela neprofilovaná. Z mansardové střechy, kryté šikmo kladenými červenými eternitovými šablonami, vystupuje uprostřed hlavního průčelí mansardová nástavba s dvojicí oken, krytá vlastní valbovou stříškou. Jižní strana je prolomena dvěma dvoukřídlými šestitabulkovými okny. Rovněž sev. fasáda je dvouosá s okny stejného typu jako předešlá. V levé ose tohoto průčelí je zpola zahloubený vchod do sklepa, k němuž vedou ze dvora schody. Pod opadávající omítkou je místy patrné roubení a proutěné (rákosové vyplétání, přesný rozsah roubených konstrukcí však nelze zjistit, pokud je objekt omítnut. Sev. část záp. průčelí zakrývá přístavek dřevěné kolny. K jižní části téhož průčelí přiléhá další drobná dřevěná stavba, za níž je přistavěn novodobý cihelný objekt, osvětlený skleněnými luxfery. Všechny střechy těchto přístavků jsou kryty lepenkou. Předmětem ochrany je dům čp. 229 a vymezený pozemek.