zámek Humprecht

Volně stojící dvoupatrová budova oválného půdorysu. Hmota stavby sestává ze dvou základních těles; širší těleso oválného půdorysu je zakončeno obíhající měděnou střechou, z níž vystupuje těleso o půdorysu stejného tvaru, avšak zhruba polovičního obvodu, zakončené měděnou střechou kuželovitého tvaru. Přístup k hlavnímu vstupu je zajištěn schodištěm z novodobého pískovce, směrem nahoru iluzivně se rozšiřujícím. Těleso budovy stojí na vyvýšeném ostrohu, terén je vyrovnán cca 1,5 m vysokou pískovcovou podezdívkou. Sokl oválného tělesa je hladce omítaný, hlavní vstup je zasazen do jednoduchého segmentového portálu s vrchním profilovaným kladím v úrovni jednoduché patrové římsy, obíhající po celém obvodu. Přízemí je osvětlováno 17 okny v jednoduchých pískovcových ostěních bez ornamentu, s jednoduše profilovanou podokenní římsou; okna jsou dvoudílná, čtyřtabulková. První patro je osvětleno 18 okny (navíc jedno nad hlavním vstupem), ve stejných ostěních, členěných navíc ušima a kapkami; tato okna jsou osmitabulková. Nad prvním patrem obíhá ochoz, podepřený mnoha volutovými konzolami; podlaha i zábradlí ochozu jsou dřevěné. Budova je v úrovni ochozu členěna 51 nikami, v nichž je zasazeno nepravidelně celkem 17 oken dvoudílných, čtyřtabulkových, pouze v dřevěných rámech bez ornamentu. Pod úrovní konch obíhající jednoduchá římsa. Těleso “nástavby” je členěno osmy okny v jednoduchých ostěních; okna jsou dvoudílná, osmitabulková. Nad obíhající římsou se stejné schéma opakuje v partii druhotně navýšeného patra. Střecha je kuželová, pobitá měděným plechem; symetricky na protilehlých stranách jsou umístěny vždy dva sdružené omítané komíny, směrem nahoru konkávně se rozšiřující. Na vrcholu střechy kovová hrotnice s půlměsícem.