vodní elektrárna

Patrová obdélná budova ležící na SZ-JV ose kolmo k levému břehu řeky. Objekt se skládá ze tří částí: z vyšší dvoupatrové budovy zakončené věží na SZ konci při silnici, střední patrové podélné provozní budovy nad řekou a nižšího příčného křídla na JV konci nad zdymadlem v řece, před nímž stojí plavební maják se stožárem. Objekt je krytý soustavou nízkých plechových valbových střech s výraznými přesahy. Hladké fasády jsou horizontálně členěny římsami z hrubě otesaných pískovcových desek. Střední část je členěna čtyřmi osami velkých obloukových oken s dvojicí sloupků. Okna jsou rámována pískovcovými kvádry. Vyšší část u silnice je v každém patře otevřena řadou menších obdélných oken a část nad zdymadlem je otevřena arkádou s půlkruhovými oblouky. V interiéru je 5 turbin Francis ČKD po 30 m3/sec. Před SZ průčelím objektu stojí naproti přes silnici dva menší patrové objekty podobného arch. provedení jako elektrárna.