venkovský dům

Přízemní roubené stavení na nízké podezdívce z mohutných pískovcových kvádrů, se zápražím dlážděným kameny na západní staně. Roubení provedeno na rybinu. Jižní stěna opatřena sdruženým oknem, okna zdvojená, dvoukřídlá, vnější otvírána ven, s profilovaným parapetem. Lomenice bedněna vprostřed svisle, se dvěma drobnými čtyřlistými okénky, po stranách diagonálně kolmo ke střeše, pod ní se segmenty vybíraným prknem. Pod kabřincem záklopové prkno s dobře čitelným nápisem: “Zpomoci Boži Pozdviženim Josefa Kalvodi Leta Páně ‘866”Západní stěna dvojosá, severní z oken podobného typu jako v jižní stěně, ale čtyřtabulkové, severní neotvíravé dvojtabulkové. Vprostřet vstup do objektu s profilovanou svrchní zárubní, severněji zděný přístavek elektroinstalace. Narušené stropní trámy v jižní části podepřeny trojicí podstávek. Jižní stěna opatřena sdruženým oknem, okna dvojkřídlá, čtyřtabulková, vnější otvírána ven. Lomenice bedněna svisle, ve střední části dvě novodobá obdélná okna. Z východní stěny vprostřed vystupuje zděná část původního topeništního jádra, jižně šestitabulkové zdvojené okno, neotvíratelné, vyjma levé horní tabulky (ven). Střecha sedlová s polovalbou kabřince, krytinou eternit, krov nezpřístupněn, novodobý. Interiér: Vstup ústí do drobné chodby, odtud severně i jižně vstup do světnic přes celou šířku dispozice, východně zděná pec a novodobé sociální zařízení. Původní detaily: Kliky, komínová dvířka. Nepodsklepeno.