kino s autogarážemi

Liberecká stavba představuje jeden z nejpozoruhodnějších objektů svého druhu na našem území, což souvisí zejména se spojením dvou zcela odlišných funkcí, biografu a hromadných garáží, situovaných navíc atypicky nad kinosálem. Důvodem pro jejich netradiční umístění byla složitá terénní konfigurace stavební parcely, na které novostavba vznikla. V architektonickém řešení novostavby se Effenberger s Noppesem zřejmě inspirovali typem tzv. Movie či Picture palace, příznačným pro dobovou architekturu Spojených států (NAYLOR, David. American Picture palaces. The architecture of fantasy. New York: Prentice Hall Press, 1981). Celkové uměřené pojetí podtrhoval decentní dekor a hravá asymetrie hlavního průčelí, rytmizovaného lizénami s kruhovými okny, prosvětlujícími autohalu situovanou nad kinosálem.