hradiště Nad Studci a tzv. Malé hradiště, archeologické stopy

Nad obcí Studce se nacházejí celkem dvě hradiště, Velké hradiště zaujímá širokou ostrožnu nepravidelného členitého půdorysu ležící na SV od obce. Hradiště zaujímající plochu 25,5 ha je chráněno strmými svahy až na SV část navazující na planinu. Tato poměrně široká šíje je přeťata obloukovitě vedeným trojitým opevněním, sestávajícím z dvojnásobného vnějšího příkopu a valu a vnitřního příkopu a valu, která pokračuje po severním obvodu hradiště. Na jihu ostrožny je z areálu hradiště vyčleněn výběžek zhruba lichoběžného tvaru, který je proti vnitřku hradiště vymezen obloukovitým dvojitým opevněním podobným opevnění hlavnímu. Nejzachovalejší je vnitřní příkop dosahující šíře až 6 m. SZ od popsaného výběžku vybíhá z ostrožny ještě jeden velmi úzký výběžek, který je od vlastního hradiště vyčleněn dvojitou obvodovou fortifikací podobnou předchozím. Podle nálezů keramiky je možné hradiště datovat do kultury lužické mladší doby bronzové. Malé hradiště ležící na SZ od obce zaujímá plochu jen kolem 2,55 ha, rozkládá se na trojúhelníkovitém výběžku z planiny, který je ze dvou stran chráněn srázy a jehož širokou přeponu přetíná obloukovitě vedený val, před nímž byl příkop. Val dosahuje výšky až 3 m. Před šíjovým opevněním probíhá ve vzdálenosti 55 m vnější linie patrně ohrazující předhradí. Severozápadní část plochy je odtěžena pískovnou. Dobu života hradiště nebylo zatím možné určit. Předmětem ochrany je malé hradiště, velké hradiště a parcely dle přiloženého zákresu.