kostel sv. Petra a Pavla

Kostel sv. Mikuláše stojí na oválném návrší na západní straně návsi v centru Jeníkova. Jde o zděnou jednolodní stavbu s obdélnou lodí, rozšířenou o rizality, a obdélným presbytářem se segmentově vzedmutým závěrem. Kostel je presbytářem orientovaný k severovýchodu. Hlavní průčelí je jihozápadní, s hranolovou věží s cibulí. Sedlová střecha je nad presbytářem zvalbená, závěr má půlkuželovou střechu. Krytinou jsou pálené tašky bobrovky, kladené jednoduše. Obě roviny střešního pláště jsou pročleněny volskými oky. Jihozápadní průčelí lodi obrácené směrem ke středu obce je tříosé, rytmizované plochými pilastry s iónskými hlavicemi, vynášejícími kladí. Dolní část průčelí chrání kamenný sokl, který obíhá celou stavbu. Ve střední ose jihozápadního průčelí je prolomen pravoúhlý vstupní otvor s kamenným ostěním s ušima, kapkami a zdvojenou obvodovou páskou. V překladu ostění je umístěn hlavní klenák s letopočtem 1750. Dveře jsou dřevěné dvoukřídlé, rámové konstrukce. Křídla člení obdélné výplně – nahoře a dole je po jedné, orientované na šířku, mezi nimi jsou nad sebou dvě, orientované na výšku. Nad vstupem je osazena dvojice sdružených oválných boltcových kartuší se znaky oseckého kláštera: tumba v pozadí se zkříženými opatskými berlemi, po stranách lilie, pod tumbou rovnoramenný kříž s vepsanou filiací MORS. Při horním okraji kartuše iniciály "F(RATER) C(AIETANUS) B(IRKENFELSIS) A(BBAS) O(SSECENSIS)", ve významu "bratr Kajetán Březina von Birkenfeld, opat osecký". Kartuše chrání římsa. Nad ní je prolomeno obdélné okno, uzavřené segmentem, osvětlující kruchtu. Otvor je opatřen kamenným ostěním s ušima, zdvojenou obvodovou páskou a hlavním klenákem. Okenní výplň je dřevěná, tabulkově členěná, nadokenní římsa je segmentová. Okrajové osy průčelí, konkávně projmuté, jsou identické: jsou zde půlválcové niky s mušlovitou konchou, kterou celou vyplňuje plasticky i barevně provedená polovina slunečního kotouče s paprsky. V nikách, lemovaných profilovaným okrajem, se nacházejí sochy, umístěné na hranolovém soklu. V pravé nice je to socha sv. Pavla. Jde o stojící mužskou postavu, oděnou do dlouhého šatu s dlouhými rukávy a do pláště, přehozeného přes levou paži. Obě paže jsou ohnuté v lokti – pravá ruka přidržuje za horní okraj meč, umístěný zhruba v ose postavy a směřující mírně diagonálně doleva. V levé světcově dlani spočívá kniha, opřená o tělo. Sv. Pavel má pohublou tvář se zapadlýma očima, ústa jsou pootevřená. Na bradě je dlouhý plnovous. V levé nice stojí socha sv. Petra. Také on má dlouhý šat s dlouhými rukávy a plášť, kryjící pravé rameno, paži i předloktí. Obě ruce, sepjaté v partii pasu, přidržují světcovy atributy - pravá ruka klíč, levá knihu. Na hlavě, natočené k levému rameni, jsou krátké kučeravé vlasy s výraznými prameny nad čelem, na bradě je krátký plnovous. Niky, lemované profilovanou šambránou, chrání římsy, ostře vzepjaté do baldachýnového oblouku. Stěnu lodi zakončuje profilovaná hlavní římsa. Na plochu průčelí navazuje hranolová věž. Po stranách je sevřena štítovou atikou, při patách s kamennými obelisky. Věž je na všech průčelích členěna pilastry, vynášejícími kladí. Zvuková okna jsou uzavřena segmentem, mají ostění s ušima a hlavním klenákem, výplně dřevěné žaluziové. Stěny věže zakončuje profilovaná hlavní římsa. Pod cibulí věže se nachází kruhová plocha s ciferníkem hodin. Cibule vrcholí lucernou, makovicí a křížem s dvojitým břevnem. Krytinou jsou červeně natřené plechové šablony. Boční průčelí lodi člení pilastry, jejich severovýchodní část se nachází v rizalitu, jehož nároží jsou konkávně vybrána. Levá část jihovýchodního průčelí lodi je dvouosá. V levé ose jsou dvě obdélná okna nad sebou. Lemuje je kamenné ostění a zabezpečuje vnější mříž (u dolního je provedena ozdobně, z esovitě zprohýbaných prutů). V ose druhé zleva je umístěn vstup – dvoukřídlé dřevěné dveře podobného provedení jako v jihozápadním průčelí. Kamenný portál má rozšířené patky, nahoře uši a hlavní klenák, lemuje ho profilovaná páska. Nad vstupem je velké, segmentově zakončené okno. Po stranách a nahoře má kamenné ostění s širšími patkami, hrotovitě rozšířenými horními rohy a s hlavním klenákem. Dole ho doplňuje profilovaná kamenná parapetní římsa. Takové okno je i v ose třetí zleva, která je umístěná ve velmi mělkém rizalitu. Na loď se napojuje mírně užší a stejně vysoký presbytář, k němuž je přistavěna obdélná sakristie. Její nároží jsou konkávně vybraná, stěny zakončuje podokapní římsa. Vstup do sakristie je z jihozápadu - jde o portálek s kamenným ostěním s obvodovou páskou, v němž je osazena jednokřídlá dřevěná dveřní výplň. K jihovýchodu je sakristie otevřena obdélným oknem s kamenným ostěním s ušima a s rozšířeným středem horní části. Zabezpečuje ho vnější mříž z esovitě zprohýbaných prutů a za ní ještě drátěná síť. Sakristie má pultovou střechu, krytou bobrovkami. Nad sakristií je ve stěně presbytáře obdobné okno jako ve vedlejší ose lodi. Takové se nachází i ve středu oblého závěru, avšak dnes je zazděné. Vedle odsazení závěru a u nároží rovných stran presbytáře jsou na stěně stejné pilastry, jako v lodi. Severozápadní průčelí je obdobou jihovýchodního, pouze zde není sakristie a v ose druhé zprava chybí vchod.