hájovna

Přízemní zděný a omítnutý objekt, zasazený do terénu, má složitý půdorys, blížící se písmenu "L". Dvouosé jihovýchodní průčelí chrání v dolní části předstupující sokl, který obíhá celou stavbu. V obou osách jsou výškově obdélná okna s dvojitými dřevěnými špaletovými výplněmi. Křídla jsou dělená vodorovnou příčlí na poloviny, ve dvou třetinách výšky odděluje poutec dvoukřídlou horní část. Vnější okna jsou osazena v líci zdiva, závěsy jsou kuželkové s kuličkou. Okenní otvory jsou zvýrazněny částečnou šambránou při horním obvodu okna a zalomenou nadokenní římsou. Nahoře se zvedá trojúhelný ozdobně bedněný štít s přelištováním. Ve spodní části je bednění vynášeno čtyřmi ústupkovými dřevěnými konzolami. Ve středu štítu je prolomen tříosý otvor na způsob paladiánského okna, avšak u střední okna nahoře s tvarem sedlového portálu. V bednění pod oknem je kazetovaný parapet. Při okrajích štítu jsou úzká, výškově obdélná okénka, při horním obvodu se zkosenou hranou okenní niky. Součástí jihovýchodní strany objektu je i obdélná předsíň se zdobně tvarovanou dřevěnou otevřenou verandou. Ke vstupu do domu vede přiložené jednoramenné schodiště. Jihozápadní stranu objektu tvoří vlevo část bez otvorů, k níž je připojena předsíň, směrem doprava následuje předstupující trojosá část. Ve střední ose je stejné okno jako na jihovýchodní straně, po obou jeho stranách je obdobné okno, avšak jednokřídlé - o polovině šířky - opět s dvěma příčlemi. Nad okny je obdobná římsa jako na jihovýchodě, avšak zde je spojená. Zcela vpravo je ještě více předstupující příčné křídlo. Jeho severovýchodní průčelí je jednoosé, se stejným oknem jako na jihovýchodě. Nahoře se zvedá trojúhelný štít podobného provedení jako na jihovýchodě, avšak ve středu štítu je pouze střední okno zakončené nahoře do tvaru sedlového portálu. Severozápadní průčelí je čtyřosé. V pravé ose je situován vstup, ve zbývajících jsou okna. V osách první a druhé zleva jsou stejná okna jako na jihovýchodě, v ose třetí zprava je okno poloviční. Nad všemi čtyřmi osami je stejná římsa jako na jihovýchodní straně. Severovýchodní průčelí tvoří v pravé části příčné křídlo, jehož provedení je shodné s protější stranou. Navazující trojosé druhé křídlo na rozdíl od protější strany ustupuje pouze velmi mírně. Ve všech osách jsou stejná okna včetně římsy jako v jihovýchodním průčelí. Obě křídla mají sedlovou střechu, u jejich napojení je vyšší střecha valbová. Krytinou je plech typu alukryt.