památník obětem pochodu smrti

Památník je umístěn jihozápadně od města Krupka při silnici na Sobědruhy nedaleko torza kostela sv. Prokopa. Stojí na architektonicky upraveném podiu uvedeným dvěma hladce omítanými pylony, na něž navazuje nízká zídka s kovaným zábradlím. Mezi pylony se nachází kamenné jednoramenné přímočaré schodiště o šesti stupních složené z kvádrů. Vlastní památník tvoří prostá hranolová hmota zděná z opracovaných pohledových kvádrů, zakončená obdélnými zúženými dlaždicemi s přesahem. Do čelní stěny je vsazena černá obdélníková skleněná deska s nápisem ve znění: “Třistatřinácti obětem pochodu smrti 1945”. Písmo je majuskulní, světlé, patkové. Na soklu stojí březový kříž s kruhovým kovovým tordovaným ornamentem. Po stranách a za památníkem je architektonizovaná keřová úprava, po stranách na hranici areálu jsou dvě cementové pochodňové mísy