bašta se dvěma branami

Přístup do hradu je jištěn baštou se dvěma branami. Bašta tvoří severozápadní nároží areálu, její brány jsou umístěny logicky v ose mostu resp. přístupové cesty. Objekt má výšku dvou podlaží, spodní úroveň se nachází za bránou při pozemku domu č. p. 97, horní úroveň navazuje na niveletu mostovky. Část přístupové cesty, která je součástí bašty, ohraničená branami, mírně stoupá k jihu. Bašta je věžovitý torzální objekt, nezastřešený, s nepravidelnou výškovou úrovní dochovaného zdiva. Půdorysně se jedná o severojižně orientovaný obdélník včetně bran blízký čtverci se segmentově, ze západní stěny předsunutým flankovacím lalokem navazujícím na severozápadní nároží. Vyzděná je z lomového kamene, bez omítky, zdivo je vyspárované maltou rozetřenou do líce. Nároží a portály bran jsou armované opracovanými kvádry. Okrouhlé zdivo v horní úrovni při západní straně je v prolomeno dvěma otvory v podobě dovnitř se rozšiřujících, plně valeně zaklenutých střílen. Severní brána je zaklenuta z čela obloukově, zevnitř vyšším stlačeným obloukem. Jižní brána je naopak čelem obrácena do areálu hradu, zde je zaklenutí z kvádrů provedeno lomeným obloukem. Tato brána je hlubší, zaklenutá stlačenou valenou klenbou, v tloušťce zdiva se po obou stranách nacházejí niky.