zámek Pohansko

Volně stojící budova obdélného půdorysu s bočními přízemními otevřenými křídly, které jsou ukončeny nárožními pavilony. Přízemí bočních křídel členěno arkaturou o pěti obloucích s profilovanou archivoltou. Nárožní pavilony prolomeny třemi vstupy s půlkruhovým završením akcentovaným profilovanou archivoltou a zdobeny na obou stranách dvěma kruhovými medailony s mytologickými náměty ze života bohyně lovu Diany. Střední část zámečku jednopatrová s výrazně předstupujícím rizalitem, jehož přízemí členěno arkaturou o sedmi arkádách, z nich jsou nárožní arkády uzavřené, avšak prolomené pravoúhlými okenními otvory. Pro symetrii všech vstupních otvorů jsou i okenní otvory uzavřeny dřevěnými okenicemi shodného tvaru jako u vstupních otvorů. Nárožní části budovy jsou akcentovány kruhovými medailony s basreliéfy s mytologickými náměty. Nad arkaturou probíhá kordonová římsa, která s hladkou parapetní římsou prvního patra vymezuje nezdobený pás středního bloku stavby, plynule přecházející do hladké zděné balustrády teras obou bočních křídel. První patro rizalitu je na severovýchodní stranu otevřené lodžií akcentovanou čtyřmi jónskými sloupy. Nárožní část je uzavřena ve tvaru nárožních pavilonů a zdobena sdruženými toskánskými polosloupy, flankujícími pravoúhlou okenní osu. Nad okenní prostor je po celé délce budovy zdoben dekorativním pásem tvořeným rozetami a volutovými závitnicemi s akantovými listy. V hladké fasádě, akcentované pilastry s jónskými hlavicemi, prolomeno sedm pravoúhlých okenních os osazených v líci zdiva a lemovaných profilovanou šambránou. Nad okny je pás sedmi pravoúhlých basreliéfů s mytologickými loveckými náměty akcentovaných profilovanými orámováními. Sloupy lodžie nesou hladké kladí završené vyloženou profilovanou římsou zdobenou zubořezem. Profilovaná římsa, krytá stříškou z pálených tašek vymezuje hladkou atiku prolomenou obdélným polem, ve kterém měl být původně pravděpodobně osazen pamětní nápis. Rovná římsa završující atiku nese pultovou stříšku s krytou pálenými taškami. Zámek kryt rovnou střechou. Jihozápadní fasáda zámku v přízemí architektonicky shodná. První patro je zděné s hladkou fasádou akcentovanou pilastry s jónskými hlavicemi, které jsou v nároží budovy zdvojené. Fasáda prolomena sedmi pravoúhlými okenními osami, okna v líci zdiva. Nad okny ornamentální pás z rozet a volutových závitnic, který vymezuje mezaninové patro prolomené pěti okenními malými okny lemovanými profilovanou šambránou, která akcentuje rovněž pravoúhlá pole v krajních částech budovy, v nichž jsou osazeny basreliéfy s mytologickými náměty. Pilastry nesou hladké kladí završené vyloženou profilovanou římsou zdobenou zubořezem. Profilovaná římsa, krytá stříškou z pálených tašek vymezuje hladkou atiku prolomenou obdélným polem, ve kterém měl být původně pravděpodobně osazen pamětní nápis, dnes druhotně prolomena dvě drobná okénka. Rovná římsa završující atiku nese pultovou stříšku s krytou pálenými taškami. V bočních stranách zámecké budovy v přízemí půlkruhově završené vstupy do arkádových lodžií. V prvním patře pravoúhlé vstupy na terasy. Pod korunní římsou pro symetrii mezaninového patra tři drobné slepé okenní osy, kryté okenicemi. Místnosti zámku plochostropé.