venkovský dům

Přízemní, původně roubený, nyní převážně zděný dům se sedlovou střechou. Na jižní straně cca 25 cm vysoké betonové zápraží, uprostřed jižní zdi vstup novodobými dveřmi, napravo okno, trojdílné, vyplněné třemi svislými tabulemi čirého skla, v bíle mořeném dřevěném rámu s novodobými plastovými klikami. Stěna omítnuta novodobou hrubozrnnou omítkou šedé barvy. Západní průčelí s jedním novodobým dvoudílným okenním otvorem v severní polovině, omítnuto stejně jako průčelí jižní. Štít z této strany dřevěný, novodobý, bedněný svisle latěmi, hnědě mořený. Východní průčelí má ve svém středu jeden okenní otvor, novodobý, trojdílný, vyplněný třemi svislými tabulemi čirého skla zasazenými v bílých dřevěných rámech s plastovými klikami. Ve štítu se nachází malé zdvojené okno v hnědě mořených dřevěných trámech, vystupujících z novodobé omítky. Oba otvory zdvojeného okna jednodílné, čtyřtabulové, v bílých rámech. Lomenice na této straně dělená na tři pole, jedno v horní části a dvě po stranách štítu. Vrchní pole v horní partii bedněné svisle, v partii spodní šikmo do stromečku. Vlevo a vpravo malé vyřezávané ozdobné otvory. Ostatní pole bedněna šikmo, v každém po jednom otvoru stejného charakteru jako v horním poli. Jednotlivá pole od sebe oddělena ozdobnými lištami. Zbytek východního průčelí omítnut novodobou hrubou omítkou šedé barvy, stejně jako průčelí jižní a západní. Průčelí severní představuje vedle východní lomenice z exteriéru jedinou částečně zachovanou partii památkové hodnoty. Toto průčelí je jediné roubené (ostatní zděná), s vystupující pískovcovou zídkou ve střední části, bez dvěřních otvorů, ve středu s jedním malým oknem v novodobém dřevěném rámu. Průčelí omítnuto bílou barvou. Sedlová střecha kryta cementovými taškami. Interiér: Jediný vstup do budovy představuje vchod z jižní strany. Za ním předsíň téměř čtvercového půdorysu, po pravé straně s novodobě omítnutými kamny. Z původních prvků částečně zachována část roubení na jižní a severní straně a stropní trám. Místnost včetně trámu a roubení omítnuta novodobou bílou vápennou omítkou. Po levé straně vstup na půdu nepůvodními dřevěnými dveřmi. Z chodby přístup do sklepení dřevěným otvorem v podlaze. Sklep o půdorysu cca 2 x 2 m klenutý valeně, kombinace původních a nepůvodních stavebních materiálů, zabudovaná traverza. Z předsíně po pravé straně novodobými dveřmi vstup do obdélné místnosti. Stěny místnosti omítnuty vzorkovaně, strop bíle novodobou vápennou omítkou. Z původních prvků pouze bíle omítnutý stropní trám ve střední části. Po levé straně předsíně vstup do místnosti stejného půdorysu a stejného charakteru jako předchozí; opět jeden středový stropní trám. Krovní konstrukce dřevěná, provedena několika vodorovně položenými zpevňovacími trámky. Ve východní polovině se nachází vestavěná kompletně roubená místnost malých rozměrů, nejintaktnější památkově hodnotný interiérový objekt.