venkovský dům

Přízemní roubený dům na nízké podezdívce z masivních pískovcových kvádrů. Roubení provedeno na rybinu. Jižní stěna osaena jedním sdruženým oknem, novodobým, rám z masivu s profilovanou svrchní a spodní zárubní. Lomenice dělena na dva pásy, svrchní bedněn do stromečku, spodní vprostřed roubený s novodobým sdruženým oknem, po stranách bedněn diagonálně, kolmo ke střeše. Lomenice od stěny, svrchní a spodní pás a jednotlivé části spodního pásu od sebe odděleny ozdobně vyřezávanou lištou. Pod kabřincem záklopové prkno (novodobá, lidová kopie původního) s nápisem okolo florálního ornamentu vprostřed: “Pochwalenbud Jezyss Krystus SPomoczy Bozy Wyzdwyzen gesrt tento / dum Nakladem kaglana Buwy sou seda aspolu Minestianu Miesta Sobotky. / Leta Panie 1783 roku Dne 24. September”. V západní stěně trojice okenních os podobných jižní stěně, nejjižnější pravá polovina sdruženého okna zaslepena. Severní stěna bez oken, novodobá lomenice bedněna svisle, se dvěma novodobými obdélnými okénky. K východní stěně, jižně opatřené okenní osou podobnou jižní stěně, přistavěna novodobá zděná veranda a částečně roubený přístavek. Střecha sedlová, krytá betonovými taškami, krov novodobý, se zachováním dvojice původních krokví (nejjižnějších). Interiér: Ve 20. století přepříčkováno a výrazně upraveno, bez původních detailů, odhalena část roubené stěny.