venkovský dům

Přízemní roubené stavení na nízké omítané podezdívce, s drobným přístavkem na západní straně. Roubení provedeno na rybinu. Půdorys neobvyklý, severní stěna zkosená. V nárožích severní, omítané stěny přistavěny až k lomenici dva pilastry z mohutných pískovcových kvádrů. Dvě okenní osy, okna novodobá, dvoukřídlá, zdvojená, otvíraná dovnitř. Lomenice bedněna svisle, vprostřed se sdruženým oknénkem, celkem dvoutabulkovým. Východní stěna podpírána pěticí podstávek, v krajních částech po jedné okenní ose, dvoukřídlé, zdvojené, vnější okna otvíraná ven, vprostřed vstup do objektu s původními prostými dveřmi a světlíkem, jižněji část stěny omítnuta. Jižní stěna v přízemí opatřena sdružným oknem podobného druhu jako okna východní stěny, s profilovaným parapetem a svrchní zárubní, lomenice dělena na dva pásy, spodní bedněn svisle s dvojkřídlým dovnitř otvíraným oknem, užší svrchní do stromečku, děleného ve středu (stejně jako pásy od sebe a lomenice od stěny) ozdobně vyřezávanou lištou. Západní stěna opatřena nejjižněji jedním oknem, typově podobným oknům ve východní stěně, s profilovaným parapetem a svrcní zárubní, mezi dvěma podstávkami, jižněji navazuje bedněný přístavek, skrývající další podstávky a vstup do objektu s profilovanými zárubněmi, nejseverněji s povalovým stropem z kuláčů. V přístavku roubení bíleno. Otdud novodobý přístup do sklepa. Střecha sedlová, krytá eternitem, krovní konstrukce hambalková.