venkovský dům

Přízemní roubený dům (roubení provedeno na rybinu) na nízké podezdívce z velkých pískovcových kvádrů, na jižní a západní straně rozšířené mírně, na východní přecházející v širší zápraží. Jižní průčelí opatřeno západně jednoduchým obdélným oknem, východně sdruženým. Okna dělena vertikálně v polovině, otvírána dovnitř. Jejich svrchní zárubeň je zdobněji profilována. Ve východní stěně nejjižněji sdružené okno s zdobněji profilovanou svrchní zárubní, provedení stejně jako v západní stěně, severněji vstup do objektu novodobými dveřmi a dále nezdobené sdružené okno, obě jeho osy jednoduché, otvírány dovnitř, vertikálně dělené na poloviny o třech cca čtvercových tabulkách. Stropní trámy nesoucí krov na této straně podpírá čtveřice jednoduchých podstávek. Severní strana objektu členěna jedním jednoduchým obdélným oknem v západní části. Západní stěna přibližně uprostřed proražena dveřmi. Jižní lomenice dělena na dva horizontální pásy, svrchní bedněn na střed do klasu, spodní do dvou klasů, v něm dvě nevelká okénka tvaru nakoso postavených kvadrilobů. Lišty dělící lomenici od zdi a svrchní pole od spodního ozdobně vyřezávané. Pod kápí záklopové prkno s již nečitelným zdobením. Severní lomenice bedněna svisle, východně opatřena na šířku postaveným zaskleným obdélným okénkem, západně jednoduchými dveřmi. Střecha sedlová s polovalbou rovného kabřince, krytinou šindel pobitý plechem. Krovní konstrukce hambalková. Interier: Středem (Z-V osa) objektu prochází druhotně dlážděná chodba, z níž se na jih vstupuje do dvou obdélných prostor, severně nástup dřevěného schodiště na půdu a vstup do obdélné prostory pří východní stěně, od níž západně dvojice drobných prostor s druhotně zděnými příčkami. Vnitřní omítky, okna a dveřní zárubně částečně zachovány původní.