venkovský dům

Dům na nízké podezdívce z velkých kamenných kvádrů postaven ze smíšeného zdiva (cihly a mohutné kamenné kvádry), jižní část západní stěny nově omítnutá, na severu východní i západní stěny novodobě přezděno cihlami, severní stěna přízemí roubená na rybinu. Přízemí jižní stěny se třemi okenními osami, v opadající omítce patré štukové šambrány a bosáž nároží. Okna zdvojená, vnější otvírána ven, všechna vertikálně dělena na poloviny o třech tabulkách. Východní stěna o dvou oknech, podobných oknům jižní stěny, vnější děleny křížem, severně novodobé cihlové zdivo se vstupem do objektu. Severní stěna v přízemí bez oken, západní se dvěma okenními otvory v novodobém cihlovém zdivu, jižněji omítáno. Jižní strana patra opatřena trojicí zděných valených arkád (zbytky štukového ostění), za ní patrná roubená stěna s okny. Na východní stěně tři shodné arkády, severněji patro roubené, částečně omítané se dvěma okenními otvory, okna o šesti tabulkách otvírána ven, završena segmentem. Severní stěna v patře roubená, západní taktéž s jedním obdélným okenním otvorem v severní části. Okno otvíráno ven, děleno vertikálně na poloviny. Jižní lomenice rozdělena na dva pásy: hoření, bedněný na střed do klasu, opatřený dvěma malými kruhovými okénky, předstupuje před spodní, bedněný ve středu svisle s jednoduchými dveřmi, po stranách pak diagonálně, klesavě. Severní lomenice se dvěma páry kosočtvercových okének bedněna svisle. Bednění obou lomenic provedeno s lištami. Střecha sedlová, s půlvalbou kabřince na jižní straně, šindelová pobitá eternitem. Krovní konstrukce hambalková.