venkovský dům

Přízemní stavení na kamenné podezdívce z velkých pískovcových bloků. Jižní část zděna, severní roubená, roubení provedeno na rybinu. severovýchodně přiléhá roubený přístavek s profilovanými zárubněmi dveří, jednoduchým čtvercovým okénkem a sedlovou střechou, za ním (též podezděn) patrně novodobý další roubený přístavek, krytý pultovou střechou. Krytinou kanadský šindel. Samotný dům se na jih obrací dvojosým průčelím, historizující zdvojená šestitabulková okna (vnější se otvírají ven) se střídají se třemi drobnými valeně zaklenutými nikami. Příkrá lomenice novodobého krovu bedněna ve spodním pásu svisle, vprostřed vyzděna se sdruženým oknem, obě dělena křížem, vnější otvírána ven, v hořením pásu do stromečku. Ve východní stěně osazeno jedno okno, popsané u jižní, pod ním odkryta profilovaná kamenná římsa, severněji vstup do objektu dveřmi s historizujícími profilovanými veřejemi. Od dveří objekt roubený. Severní stěna v přízemí otevřena dvěma šestitabulkovými okny, shodnými s jižním průčelím, s použitím původních svrchních profilovaných veřejí. Ve svisle bedněné lomenici taktéž dvojice oken stejná jako v jižní. Západní stěna opatřena severně a jižně jedním šestitabulkovým oknem, popsaným u ostatních stěn, vprostřed, již ve zděné části, drobné plastové okénko. Střecha polovalbová, krov novodobý, krytinou kanadský šindel. Interiér: Vstup ústí do drobné nepravidelné prostory - jižně světnice přes celou šířku dispozice, vpravo novodobý vstup do krovu a obdélná prostora též přes celou šířku dispozice, otevřená dveřmi s profilovanou svrchní zárubní, západně šikmá zděná příčka, ve valeně klenuté podélně orientované prostoře za ní - pův. topeništi- dnes sociální zařízení s plastovým okénkem v segmentovém záklenku. Vstup segmentově klenutým otvorem.