venkovský dům

Přízemní roubené stavení na omítané podezdívce. Roubení provedeno na rybinu. Východní stěna opatřena jedním sdruženým oknem, jižní v západní části částečně přizdívaná, s jednoduchým obdélným oknem ve východní části, drobným okénkem nad přizdívkou a obdélným oknem v západní části. Západní stěna bez oken, nad vysokou podezdívkou se vstupem do sklepa pultová stříška nesená novodobými podstávkami. Severní stěna vprostřed otevřena dveřmi s původním profilovaným ostěním, po stranách pak okny, západní z nich má bohatěji profilované zárubně. V západní části severní stěny pavlač, spojená se stropními prkny hranoloviými kuželkovitými sloupky. Po celé straně podstávky. Ve východní části upevněna kovová cedulka s nápisem “V TOMTO DOMKU / ŽIL V LETECH 1901-1902 / JÁRA CIMRMAN” Východní lomenice bedněna ve čtyřech polích spodního pásu do klasu, v prostředním svrchním svisle a ve dvou přilehlých do klasu. Lomenice od stěny a jednotlivá pole od sebe děleny ozdobně vyřezávanými prkny. Ve středních spodních polích po zaskleném čtyřlistém okénku, ve středovém svrchním jedno drobné čtyřlisté. Pod kabřincem záklopové prkno s ornamentálními vzory a erekčním nápisem :” V (?) Christu / Wegmenu boha Otcze, Spomoci geho Sem / Wistavel Tento dům prosebe, aswe budau/ czi, bisme Pana boa chvalily wedbe ywnoczy”. Vprostřed mezi ornamenty monogram “I. H. S”, dále: “Saused Soboteczky Franc / Ryg(nečitelné). Datum. 25. Maj / A. 1789”. V západním štítu, pobitém eternitem, proraženo na šířku obdélné okno. Střecha sedlová s polovalbou kápě, krytinou eternit. Krov hambalkový. Okna zdvojená, vnější otvíraná ven, dělena křížem, mimo západních oken na severu a jihu, dělených svisle na poloviny.