venkovský dům

Jednopatrový roubený a zděný dům. Před západní průčelí, obrácené do zahrady, předstupuje po celé délce pískovcové zápraží, v úrovni patra pak předsazená pavlač. Pravá půle přízemní části je do výšky 0,5 m podezděná pískovcovými kvádry, dále do výše 1,5 m zděná a omítnutá bíle, do úrovně pavlače pak roubená; roubení provedeno rybinovou vazbou. Pavlač podepřena čtyřmi podstávkami, s vrchním horizontálním trámem, hnědě natřené. Přízemí v této části osvětlováno dvěma historicky velmi cennými sdruženými okny, dvoudílnými, čtyřtabulovými, zasazenými v světle hnědě natřených rámech; obě okna mají zeleně natřené šambrány, v nadokenní části prohnuté segmentově a jednoduše profilované několikanásobným odstupňováním. Levá půle přízemí zděná do výše 1 m pískovcem, zbytek cihlami; pískovec omítnut šedě, cihlová zeď bíle. Hlavní vstup do objektu se nachází při pravém okraji této zděné části, dveře dřevěné s dřevěným ostěním a úzkým světlíkem. Přízemí v této části osvětleno dvěma jednoduchými okny, dvoukřídlými, čtyřtabulovými v světle hnědě natřených rámech, bez šambrán. První patro, oddělené pavlačí, je z exteriéru kompletně bíle omítnuté, v jižní části osvětlované dvěma sdruženými okny v zelených šambránách, stejného charakteru jako v přízemí; v severní části se pak nachází tři vstupní otvory, dva stejné, dřevěné s dřevěným ostěním bez profilace, severní pak navíc proražený jednoduchým okénkem. Pavlač je podepřena krátkými neprofilovanými trámky, čelní strana bedněna svislými latěmi, v horní části vlnkovitý ornament. Natřena světle hnědě. Asi šest kuželkovitých sloupků. Na severní straně ke stavení přiléhá stodola, zčásti podezděná původními pískovcovými kvádry, zčásti v 50. letech 20. stol. přestavěná. Jižní průčelí opět ve spodní části zděné, bíle omítnuté, a v horní části roubené. Pavlač v tomto průčelí nepředstupuje, naopak ustupuje první patro. To je opět bíle omítané a osvětlené dvěma sdruženými okny v zelených šambránách, stejného charakteru jako již výše popsané. Lomenice bedněná svisle latěmi, v horní části předstupující svislý trámek, přidržovaný z obou stran dvěma latěmi. Severní průčelí tvoří čelo stodoly, podezděné původními pískovcovými kvádry, v horní polovině tvořené svislými prkny. Průčelí východní kompletně porostlé vegetací a tedy jen těžko zhodnotitelné. V prvním patře středová místnost osvětlená jedním jednoduchým malým okénkem. Střecha sedlová, pokrytá novodobými pálenými taškami. Předzahrádka je oplocena tyčkovým plotem.