venkovský dům

Přízemní roubené stavení na kamenné podezdívce z rozměrných pískovcových kvádrů, roubení provedeno na rybinu. Severní strana opatřena v přízemí rozměrným novodobým zdvojeným trojdílným oknem, vnějším otvíraným ven. Lomenice dělena na dva pásy, svrchní bedněn svisle, spodní po stranách bedněn diagonálně, kolmo ke střeše, vprostřed svisle, s drobným dovnitř otvíraným okénkem, děleným křížem. Lomenice od stěny, její hoření pás od spodního a jednotlivé části spodního pásu od sebe odděleny ozdobně vyřezávanou lištou. V severní části západní stěny proraženo dvojdílné okno, charakterem podobné severnímu, jižněji omítaný podezděný přístavek, na severu i západě opatřen drobným obdélným okénkem Západní štěna přístavku nejjižněji neomítána, opatřena drobným zdvojeným čtyřtabulkovým oknem, vnější otvíráno ven. Na jihu přístavek navazuje na stěnu objektu, v celku tři rozměrné okenní osy, čtyřtabulkové, otvírané dovnitř. Lomenice bedněna svisle, nad přístavkem jednoduché dveře s kovanými závěsy, dále dvě čtyřlistá okénka, západní částečně zabedněno. Východní stěna jižně omítána, se zdvojeným oknem děleným křížem vnějším otvíraným ven, severněji v neomítané části vstup do objektu dveřmi s profilovanými zárubněmi, nejseverněji sdružené zdvojené okno, vnější, otvíraná ven, dělena písmenem T, vnitřní šestitabulková. Sedlová střecha, krytinou šindel, krovní konstrukce hambalková, částečně novodobá.Ineriér: Vstup ústí do rozměrné chodby, v její zadní části pův. zděné topeništní jádro. Na sever vstup do světnice přes celou šířku dispozice, jižně též velká světnice, na níž západně navazuje z chodby přístupná drobnější prostora. Místy odhaleno roubení , v severní světnici bílené stropní trámy, původní dveře a kliky (19. století). Z půdy viditelý povalový strop z kuláčů. V jihovýchodní části parcely postaven cihlový špýchar, bez omítky, nechráněn, nepříliš velké památkové hodnoty.